receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz


Odšťavňovače

Biosféra (Vše pro zdravý život). PR článek



Čerstvě vylisované šťávy jsou stále více oblíbené a to nejen mezi příznivci zdravého životního stylu. Také Češi pomalu přichází na chuť tomuto trendu, který je zejména v USA a západní Evropě tak populární. O jeho velké rozšíření se tam zasloužil především Dr. Norman Walker, se svými překvapujícími výsledky při léčbě pacientů za pomoci čerstvých šťáv, Ann Wigmore z Hippocratova institutu pro zdraví a posléze jejich následovníci. Úžasná "živá síla" čerstvých šťáv spočívá v tom, že při použití vhodného odšťavňovače zůstanou zachovány všechny zdraví prospěšné látky, jako v původní surovině, navíc je ale šťáva zbavena vlákniny a velmi snadno a rychle se vstřebává v našich útrobách. Důležitý je také vysoký obsah vody v takové podobě, které je lidskému tělu nejbližší - tedy jako obsah rostlinných buněk.

Zde bychom rádi upozornili na prodávané nápoje, které mnohdy bývají kvůli trvanlivosti silně pasterizovány, tedy uvařeny. Je zřejmé, že z kvalit původní čerstvé šťávy zbude jen něco, někdy pouze chuť, ale i ta je často také nesrovnatelná. Vegetarian.cz ve spolupráci s Michalem Švábou z biosféry pro vás připravil článek na toto téma, vybrali jsme je proto, že mají s živou sílou z čerstvých šťáv vlastní zkušenosti a navíc si je můžete zakoupit v jejich internetovém obchodě.

Centrifugy

Teď ale k samotným odšťavňovačům. Jak už jsme naznačili, zajímat by nás měla především kvalita šťávy. Většina běžných elektrických odšťavňovačů, které koupíte v obchodě fungují na principu centrifugy - surovinu nejdřív za vysokých otáček nastrouhají a pak odstředivou silou odšťavní. Jejich předností je rychlá příprava šťávy. Má to však jeden háček. Vysoké otáčky strouhacích kotoučů se projevují zahříváním vlivem tření, což může negativně ovlivnit obsah živin ve šťávě, především enzymů, které jsou velmi citlivé na teplotu. Stále však platí, že lepší je jakákoliv čerstvá šťáva, než pasterizovaná! Tyto druhy přístrojů oceníte hlavně tehdy, chcete-li vyrobit větší množství šťávy za kratší dobu, a pokud neplánujete odšťavňovat listovou zeleninu a byliny. Z nabídky biosféry tuto kategorii zastupuje výkonný Winner, povedený i po stránce snadnosti obsluhy a údržby.

Lisovací odšťavňovače

Zcela odlišnou kapitolou jsou přístroje založené na principu lisování. Zde je kladen důraz především na kvalitu šťávy a právě tyto technologie vyvinuli zmínění průkopníci v oblasti léčby čerstvými šťávami. Zelenina nebo ovoce jsou pomalými otáčkami lisovány silným mechanismem, a nedochází k přehřívání. Šťáva z těchto přístrojů vykazuje při analýzách nejvyšší obsah výživných látek a enzymů, přičemž si tyto kvality také déle zachovává a je vhodnější i pro krátké uchování v ledničce. Lisovací přístroje mají také mnohem tišší chod než rychlé odstředivky. I při plném výkonu jen tiše předou :)

Single gear

Tyto lisovací přístroje můžeme rozdělit do dvou skupin podle způsobu provedení. Tu první tvoří tzv. "single gear" (dále jen SG) odšťavňovače. Sem patří Visor. Je to asi nejnovější výrobek v rodině přístrojů s jedním "šnekem" - tedy jakousi spirálovitou hřídelí. Ta se pomalu otáčí, ukrajuje ovoce nebo zeleninu a lisuje z ní šťávu. Visor, stejně jako ostatní SG má velmi silný motor, který musí zvládnout suroviny pomalu lisovat silou, a ne rychlými otáčkami. Tento přístroj si poradí hladce i s veškerou listovou zeleninou, lístky mladého ječmene, divokými bylinami a umí vyrobit ovocné kaše nebo sorbety. Visor je přitom snad nejnovější z rodiny SG a výrobci si dali záležet i na jeho vzhledu. Jejich filosofií přitom bylo, aby se odšťavňovač stal elegantním pomocníkem, který může být stále připraven na kuchyňské lince a neruší svým vzhledem. Navíc se nabízí se zárukou 6 let.

Twin Gear

Přístroje na principu Twin Gear (TG) jsou jakoby Rolls Royce mezi odšťavňovači. Místo jedné lisovací hřídele zde najdeme dvě, které se podélně otáčejí proti sobě a lisují mezi sebou ovoce, zeleninu, byliny ale i ořechy a semena. Populární odšťavňovač GreenStar zvládá vymačkat šťávu i z čerstvé kokosové dužiny nebo vyrobit oříškovou pastu z mandlí. GreenStar si oblíbily řady rodičů, kteří na něm připravují svým dětem ovocné nebo zeleninové pyré a kaše. Model GreenStar 3000 vybavený speciálním nástavcem umí i domácí těstoviny a nudle. Šťáva z těchto přístrojů má navíc při analýzách nejlepší kvalitu a není problém odšťavnit desítky kilogramů mrkve během dvou hodin. GreenStar je opravdu robustní "mašina" dodávaná s nadstandardní zárukou 5 let, která vám bude sloužit celý život.

Champion

Je už legendární přístroj, který proslavil sám Dr. Norman Walker. Champion se vyrábí a prodává už půl století. Koncepcí je podobný výše uvedeným odšťavňovačům, ale lisovací systém je odlišný a u jiných přístrojů jej nenaleznete. Ačkoliv funguje také na principu lisování, nepracuje s tak nízkými otáčkami jako Visor nebo GreenStar. Je proto rychlejší, třeba při odšťavňování kořenové zeleniny. Na druhou stranu je méně vhodný pro lisování bylin a listové zeleniny, i když je také "zvládne". Jeho výhodou je snadné rozebrání, čištění a sestavení.


Mužete si tedy vybrat. Záleží zda si chcete připravit plnohodnotné čerstvé šťávy k pití nebo ovocné a zeleninové kaše. Pastu z oříšků nebo mandlí a dokonce si můžete připravit i Vaše vlastní osvěžující koupelové extrakty za pár haléřů.

Vegetarian.cz: Závěrem jen předesíláme, že do této rodiny odšťavňovačů během pár dní přibude jedna zajímavá specialita. Jedná se o povedený ruční odšťavňovač na principu "single gear" za opravdu rozumnou cenu.

red. ED




          

                        



© Vegetarian.cz 2000 - 2004 Šíření textů a fota je možno používat jen se souhlasem redakce. Děkujeme.